Ga naar de inhoud

Voedselverspilling tegengaan

Voedsel is een basisbehoefte dat we allemaal nodig hebben. Hoe makkelijk we ervan uitgaan dat alles altijd beschikbaar is, is een ander verhaal. We kopen er lustig op los en leggen een goede voorraad aan voor ‘je weet maar nooit wie er langkomt’. Is dat nou echt noodzakelijk? Dat valt te betwijfelen.

Feit: in Nederland wordt 13% van het eten dat wordt gekocht, weggegooid! Omgerekend is dat per persoon bijna 34 kilo voedsel dat jaarlijks in de groene container verdwijnt. Dat is veel, dus daar moeten we wat aan doen. Als we dat schrikbarend hoge cijfer naar beneden weten te krijgen, is dat goed voor het milieu.

Wat besparen we in Meppel als we allemaal een week lang geen voedsel verspillen?

Een week lang, met z’n allen geen voedsel weggooien levert dit op:

  • 23.308 kilo voedsel niet weggegooien, dat zijn 46.616 maaltijden
  • Het scheelt 69.101 CO2-uitstoot, wat gelijk staat aan:
    • 1.008 autoritten van Groningen naar Maastricht
    • Een bos dat nodig is met de oppervlakte van 10 boerderijen of 664 voetbalvelden om de hoeveelheid CO2 uit de lucht te halen
    • Een besparing van ruim 2 miljoen liter water. En met zo’n plas water kan iedereen in de gemeente Meppel elke dat 9 glazen water drinken. En dat 4,5 weken lang

Niet alleen voor het milieu loont het om te letten op voedselverspilling, ook bij het afrekenen in de supermarkt zult u het merken als u minder inslaat.

Duurzaam eten

Het is belangrijk genoeg om erop te blijven hameren dat we zuinig moeten zijn op onze aarde. De energiebronnen die nodig zijn voor de productie van ons eten, zoals vervoer, verpakking en koeling, zijn niet onuitputtelijk. Koop dus alleen wat u eet!

Bewust eten van groente en fruit uit het seizoen draagt bij aan duurzaamheid. Het verminderen van transport en daarmee het ondersteunen van lokale boeren, zijn nodige stappen naar een groenere wereld.

Natuurlijk is dat makkelijk gezegd, er kan altijd iets veranderen in de planning. Let daarom altijd op de houdbaarheidsdatum op de producten. Misschien kunt u het voedsel de volgende dag of week alsnog gebruiken. Door te kijken, ruiken en proeven kunt u goed bepalen of iets nog eetbaar is, of niet.

Tip: Voordat u naar de supermarkt gaat, check wat er nog in de (koel)kast ligt. Zo voorkomt u dat er dubbele dingen in huis worden gehaald die weggegooid moeten worden.

Met de tips en tricks op de website samen tegen voedselverspilling (opent in nieuw tabblad) kunt u direct aan de slag!

Houdbaarheidsdatum

Op verpakkingen kunnen twee soorten houdbaarheidsdatums staan: een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT).

  • Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven, zoals koffie of frisdrank. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. U kunt het dan nog wel veilig eten. Dit kunt u zelf beoordelen door te kijken, ruiken en proeven.
  • Een TGT-datum staat op bederfelijke producten, zoals vis en vleeswaren. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

AI: Artificial Intelligence

De leukste tip die we kunnen meegeven is het gebruik van AI in de keuken. Echt waar! Met AI tovert u de lekkerste gerechten op tafel met de restjes die u anders weggooit.

Het werkt zo: kijk wat er in de kast en koelkast ligt. Vandaag hebben we bijvoorbeeld nog wortelen, appels, eieren en rijst over. Vraag aan AI of het een recept kan geven met die ingrediënten en er rollen heerlijke maaltijden uit. AI vertelt u zelfs de bereidingswijze hiervan. Heeft u hier geen trek in? Vraag het dan opnieuw en er rolt een ander recept uit.

Lekker duurzaam, duurzaam lekker eten… zonder verspilling. Eetsmakelijk!