Duurzaamheid versus fast fashion, de kracht van bewustwording
In de gemeente Meppel groeit het besef dat duurzaamheid een manier van leven is die begint bij uzelf. Vaak letterlijk in uw eigen kledingkast.
Een van de initiatieven om bewustzijn rond textiel te vergroten, is de Textiel Race. In Meppel en Emmen is deze wedstrijd voor het eerst georganiseerd op het voortgezet onderwijs, met als doel jongeren bewust te maken van textielverspilling. Leerlingen kunnen punten verdienen door bijvoorbeeld kleding te ruilen, te upcyclen of creatieve acties op te zetten. Zo leren zij spelenderwijs over hergebruik, consumptie en de waarde van wat ze dragen.
Want dat die waarde steeds vaker uit het oog wordt verloren, blijkt uit de realiteit van de mode-industrie. Fast fashion domineert de markt: kleding die goedkoop geproduceerd wordt, vaak van synthetische stoffen en met een korte levensduur. Deze kleding belandt steeds vaker in kringloopwinkels, waar het aanbod de vraag overstijgt. De kwaliteit is vaak zo laag dat veel items nauwelijks verkoopbaar zijn.



Duurzaam modestyliste Petra Lambrechts geeft advies
Een van de mensen die verandering aanwakkert, is gecertificeerd duurzaam modestyliste Petra Lambrechts uit Meppel. Zij zet zich actief in voor hergebruik van kleding en pleit voor bewustwording bij consumenten. Haar motto: begin bij jezelf. “Kijk eerst in uw eigen kast, organiseer een kledingruil met vrienden, leer combineren en ontwikkel een eigen stijl,” zegt ze. Zeker voor jongeren is dat laatste belangrijk: met een eigen stijl worden ze minder gevoelig voor vluchtige trends en miskopen of impulsaankopen.
Toch kampt tweedehands kleding nog vaak met een negatief imago. “Onterecht,” vindt Petra, “want ook nieuwe kleding bevat vaak schadelijke stoffen en wordt onder slechte omstandigheden geproduceerd.”
Het meest duurzaam is om kleding zolang mogelijk in de gebruikersfase te houden – Petra Lambrechts, duurzaam modestyliste uit Meppel
Wat levert hergebruik van textiel op?
In Nederland komen jaarlijks bijna 1 miljard kledingstukken op de markt. Per persoon kopen we gemiddeld 50 kledingstukken per jaar.
Als alle Nederlanders jaarlijks 6 kledingstukken minder kopen, levert dat een CO2-uitstootvermindering op die gelijkstaat aan 80.000 keer met de auto de wereld rondrijden.
Textielproductie verbruikt namelijk enorm veel natuurlijke hulpbronnen. Vooral katoen is berucht vanwege het watergebruik. De CO₂-uitstoot is ook hoog, door het gebruik van fossiele brandstoffen bij de productie, het verven en het transport van kleding.
1 kilogram hergebruikt textiel bespaart gemiddeld:
- 3,6 kilogram CO₂-uitstoot
- 6.000 liter water
Deze cijfers laten zien dat hergebruik van kleding een krachtig wapen is tegen klimaatverandering en waterverspilling.

Toch textiel weggooien? Dan is het van groot belang dat u het op de juiste manier weggooit: in de textielcontainer of de VET-goed route. Op deze pagina van de website van de gemeente Meppel vindt u meer informatie over de locaties van de textielcontainers.
Stijladvies en bewust kopen
Modestyling is een instrument voor bewustwording, want met uw kledingstijl communiceert u non-verbaal wie u bent. Anders gezegd: wat u draagt, bepaalt hoe anderen naar u kijken. Op de website van Milieu Centraal kunt u via de gratis online training Mijn Stijl iD ontdekken welke vorm of kleur het beste bij u past en waar u op kunt letten voor de duurzame productie van kleding. Volgt u liever persoonlijk de cursus voor duurzaam modestylist? De opleiding Sustainable Fashion Stylist start vanaf september 2025 ook in Meppel, de tweede locatie in Nederland waar u deze opleiding kunt volgen.
Behoud van kleding
Van (te) vaak wassen wordt kleding niet mooier. Elke wasbeurt heeft invloed op de kwaliteit, maar ook in waterverbruik en resten van wasmiddelen die in het milieu terechtkomen. En vaak is een echte wasbeurt niet nodig.
De tip van Petra: “U kunt de kleding ook luchten of tijdens het douchen in de badkamer stomen. Heeft u een vlek? Behandel deze lokaal, op de vlek zelf dus, met een doekje en een natuurlijk vlekkenmiddel.”
Hieronder vindt u tips welke vlek u met wat het beste kunt aanpakken:
