Ga naar de inhoud

Herinrichting Bleekerseiland circulair aangepakt

Bleekerseiland, in het centrum van Meppel, heeft in de afgelopen eeuwen diverse bestemmingen gehad. Van sociale ontmoetingsplaats, tijdens het bleken van de witte was op de bleekweide van de kuiperij, tot een bouwmaterialenhandel waar je ook terecht kon voor  kolen en een gaskachel.

Overzichtsfoto van bovenaf van de nieuwe inrichting van Bleekerseiland in Meppel

In 2009 heeft de gemeente Meppel Bleekerseiland gekocht en werd besloten dit gebied ‘terug te geven aan de binnenstad’. Een eerste stedenbouwkundig verkenning is in 2019  opgesteld. Dat het even heeft geduurd vindt vooral zijn oorzaak in de wisseling van eigenaren van de deels monumentale gebouwen van de voormalige bouwmaterialenhandel.   Een circulair uitgangspunt hadden we niet voor ogen, maar sloop er wel in gaandeweg de ontwikkeling. Een geweldige ontwikkeling met mooie uitdagingen; in samenwerking met en goede ideeën van de aannemer Beens, die dit project voor de gemeente heeft uitgevoerd. Het voormalige bedrijventerrein is omgetoverd in een klein stadspark, waarvan iedereen kan genieten.

Circulair

Wat is nou eigenlijk zo circulair aan de herinrichting? We maken gebruik van  bestaande materialen die in een andere hoedanigheid vorm krijgen op Bleekerseiland. Hierbij worden ook materialen gebruikt die je misschien niet in de nieuwe vorm zo snel zou bedenken, maar dat is juist de mooie uitdaging van circulair denken en doen.

Bank van windmolenwieken

Rond de drie bloemperken moet een bank komen, met een ronde organische vorm. Oorspronkelijk zou dit een betonnen bank worden, wat vrij makkelijk te realiseren is. Echter, er kwam wat anders op ons pad! De ‘nieuwe’ banken op Bleekerseiland zijn gemaakt  van oude windmolenwieken. Deze wieken zijn moeilijk te recyclen en worden doorgaans verbrand of simpelweg begraven in de Sahara.

Dukdalven zonder onnodige bomenkap

Om het pannenkoekschip naar de kant van Bleekerseiland te halen, waren er dukdalven nodig om het schip aan af te meren. In plaats van nieuw hout hiervoor te importeren, hebben we de keuze gemaakt om gebruikte meerpalen hiervoor opnieuw gebruiken. Daarom zijn er geen bomen gekapt hiervoor.

Oude betonnen beschoeiingplanken hergebruikt

Voor de betonnen step stones naar het water toe, hebben we oude betonnen beschoeiingplanken hergebruikt. De enige concessie die we hierbij hebben gedaan, is dat we deze step stones wit hebben geverfd. Deze witte vlakken zijn een knipoog naar de lakens op de bleekweide van vroeger. De stoere uitstraling roept een herinnering op aan de voormalige bouwmaterialenhandel.

Ook is ervoor gekozen zo min mogelijk nieuwe stenen te gebruiken voor de bestrating, maar hebben we de aanwezige klinkers opnieuw gebruikt.

Circulair zetten we door

Al met al heeft dit project onze ogen geopend om nieuwe projecten, al aan de voorkant en zoveel mogelijk, circulair in te steken. Door hergebruik van 80% van de materialen op Bleekerseiland, hebben we ook bijgedragen aan de reductie van CO2-uitstoot. Wij hebben met dit project ons steentje bijgedragen aan de duurzame gemeentelijke ambitie. Dat er nog veel projecten op deze manier mogen volgen!