Berggierslanden
Gemeente Meppel heeft de ambitie om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Voor verwarming, warm water en koken gebruiken we in de meeste woningen en gebouwen in Nederland nu nog aardgas. Dat gaan we anders doen. Met duurzamere energiebronnen.
Hoe we dat willen doen, staat beschreven in de Transitievisie Warmte. U leest meer hierover op de pagina Warmteprogramma (opent in nieuw tabblad). De vervolgstap is het maken van warmteplannen in elke wijk.
Gezamenlijk aan de slag
Berggierslanden is de eerste wijk in de gemeente Meppel met een warmteplan. Inwoners van de wijk, de gemeente en externe stakeholders – zoals Enexis, Rendo en Actium – schreven samen dit plan. Hierin staat beschreven hoe de gemeente samen met inwoners uit de wijk en andere partners op weg gaat naar een energiezuiniger en uiteindelijk aardgasvrij Berggierslanden. Het Warmteplan geeft u de ruimte om zelf keuzes te maken. Het is bedoeld als richtlijn en handleiding. De gemeente stuurt aan op duurzame oplossingen die passen bij de wijk.
Warmtepomp beste alternatief
Volgens de analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving is in Berggierslanden een warmtepomp het beste alternatief om aardgasvrij te verwarmen. De huizen in de wijk zijn goed geïsoleerd. Dit betekent dat de woningen al grotendeels geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming, zoals met een warmtepomp als alternatief voor een cv-ketel. De bebouwing in de wijk is minder geschikt voor bijvoorbeeld een warmtenet.
Informatie aardgasvrij
Inwoners zijn op zoek naar informatie over mogelijkheden om aardgasvrij te worden. Deze opties staan in dit warmteplan beschreven. Welke stappen u kunt nemen en hoe de gemeente de wijk klaarmaakt om stappen te zetten.
Het volledige Warmteplan Berggierslanden leest u via deze pagina op de site van de gemeente Meppel (opent in nieuw tabblad). Daarnaast hebben we voor inwoners van de wijk Berggierslanden ook een samenvatting geschreven van dit plan.
Vormgeving energiemaatregelen
In het Warmteplan voor de wijk Berggierslanden is voorgesorteerd op individuele warmteoplossingen, zonder kleinschalige collectieve oplossingen uit het oog te verliezen. Individuele warmteoplossingen hebben effect op de omgevingskwaliteit van de wijk. De komende jaren gaan we goed nadenken waar warmtepompen worden geplaatst en bijvoorbeeld de plaatsing van zonnepanelen, zonneboilers, laadpalen en airconditioningsystemen. De bewonersgroepen deelden al ideeën, zoals laadstations aanleggen voor meerdere auto’s, informatiebijeenkomsten over de plaatsing van warmtepompen en airco’s en gesprekken over groen en klimaat aanpassingen. Om bij het voorgaande behulpzaam te zijn, is het document Vormgeving van energiemaatregelen Berggierslanden geschreven.
De pdf-documenten Samenvatting van het Warmteplan Berggierslanden en/of Vormgeving van energiemaatregelen Berggierslanden kunt u via de mail bij ons opvragen: warmtetransitie@meppel.nl (opent in nieuw tabblad).
Isolatiesubsidie en duurzaamheidslening
Het investeren in het aardgasvrij maken van de woning verschilt per woning, bijvoorbeeld naar type (rijwoning, hoekwoning of appartement) en bouwjaar. Sommige maatregelen komen in aanmerking voor een subsidie. Meer informatie over beschikbare subsidies vindt u op de pagina Wonen (opent in nieuw tabblad) en de pagina van het Drents Energieloket (opent in nieuw tabblad).
Daarnaast bestaat er een duurzaamheidslening. De voorwaarden hiervoor vindt u op deze pagina van de site van de gemeente Meppel (opent in nieuw tabblad).
Heeft u vragen? Neem contact met ons op via het contactformulier (opent in nieuw tabblad). We helpen u graag verder.