Koedijkslanden
Gemeente Meppel heeft de ambitie om in 2040 CO2-neutraal te zijn. De aanleiding is het Klimaatakkoord van Parijs, waarin de Rijksoverheid afspraken heeft gemaakt om de CO2-uitstoot te verlagen. Het aardgasvrij maken van alle gebouwen in Nederland helpt mee om dit doel te bereiken. Voor verwarming, warm water en koken wordt in de meeste woningen in Nederland nu nog aardgas gebruikt. Dat gaan we anders doen.
Hoe precies, staat beschreven in de Transitievisie Warmte. Lees meer hierover op de pagina Warmteprogramma (opent in nieuw tabblad).
Vervolgstap naar duurzame mogelijkheden
De vervolgstap is het maken van warmteplannen voor elke wijk en elk dorp in de gemeente Meppel. Ook Koedijkslanden heeft een eigen warmteplan. Hierin staan alle duurzame mogelijkheden, welke stappen u zelf kunt zetten en hoe de gemeente de wijk klaarmaakt voor een duurzame toekomst.
Gezamenlijk aan de slag
Inwoners van de wijk, de gemeente en andere samenwerkingspartners – zoals Enexis, Rendo en Woonconcept – schreven in 2023 samen aan het Warmteplan Koedijkslanden. Het plan is bedoeld als richtlijn en handleiding voor een aardgasvrije toekomst. De gemeente hoopt dat u met dit plan op uw eigen tempo aan de slag kunt gaan met de verduurzaming van uw woning of bedrijfsgebouw. Zo werken we samen stap voor stap aan een aardgasvrije wijk.
Warmteplan Koedijkslanden
Het Warmteplan Koedijkslanden kunt u lezen op deze pagina van de website overheid.nl (opent in nieuw tabblad). In het Warmteplan Koedijkslanden staat beschreven hoe de gemeente samen met inwoners uit de wijk en andere partners op weg gaat naar een energiezuiniger en uiteindelijk aardgasvrij Koedijkslanden. Daarnaast hebben we voor inwoners van de wijk Koedijkslanden ook een samenvatting geschreven van dit plan. Hierin is ook het onderstaande stappenplan opgenomen.

Isoleren: de eerste stap
In Koedijkslanden zijn veel huizen nog niet goed genoeg geïsoleerd om in één keer aardgasvrij te worden. Het goed isoleren van woningen is daarom een belangrijke eerste stap. Een logisch vervolg is vaak de overstap van een standaard cv-ketel naar een (hybride) warmtepomp. Wat voor u het beste is, hangt af van de staat van de woning en uw eigen wensen.
Alternatieven voor aardgas
In aanloop naar het warmteplan is voor de wijk Koedijkslanden onderzocht wat de beste mogelijkheden zijn voor het aardgasvrij verwarmen. Een warmtenet blijkt in Koedijkslanden niet mogelijk, omdat er geen geschikte duurzame warmtebron beschikbaar is. De focus ligt daarom op individuele oplossingen per woning en kleinschalige gezamenlijke oplossingen om de huizen en andere gebouwen in Koedijkslanden van duurzame energie te voorzien.
Isolatiesubsidie en duurzaamheidslening
Het investeren in het aardgasvrij maken van de woning verschilt per woning, bijvoorbeeld naar type (rijwoning, hoekwoning of appartement) en bouwjaar. Sommige maatregelen komen in aanmerking voor een subsidie. Meer informatie over beschikbare subsidies vindt u op de pagina Wonen (opent in nieuw tabblad) en de pagina van het Drents Energieloket (opent in nieuw tabblad).
Daarnaast bestaat er een duurzaamheidslening. De voorwaarden hiervoor vindt u op deze pagina van de site van de gemeente Meppel (opent in nieuw tabblad).
Huurt u van woningcorporatie Woonconcept?
Woonconcept bezit in de wijk Koedijkslanden veel huurwoningen en is verantwoordelijk voor het verduurzamen van deze woningen. Hierdoor is deze woningcorporatie een belangrijke partner van de gemeente om de doelstellingen te behalen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Woonconcept en de gemeente om u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom aardgasvrij Koedijkslanden. U kunt uiteraard wel zelf al kleine energiebesparende maatregelen nemen om de energierekening omlaag te brengen. Meer hierover leest u op de pagina Stappen om uw gasverbruik te minderen
Heeft u vragen? Neem contact met ons op via het contactformulier (opent in nieuw tabblad). We helpen u graag verder.