Oosterboer
Om de overstap te maken naar duurzame energie, maken we warmteplannen voor elke wijk en elk dorp in de gemeente Meppel. Ook Oosterboer heeft een eigen Warmteplan. Het plan is bedoeld als richtlijn en handleiding voor een aardgasvrije toekomst.
We hopen dat u met dit plan op uw eigen tempo aan de slag kunt gaan met de verduurzaming van uw woning of bedrijfsgebouw. Zo werken we samen stap voor stap aan een aardgasvrije wijk.
Warmteplan Oosterboer
Het Warmteplan Oosterboer kunt u lezen op deze pagina van de website overheid.nl (opent in nieuw tabblad). Het warmteplan helpt inwoners om aan de slag te gaan met een persoonlijk stappenplan. Niet alle woningen in Oosterboer zijn goed genoeg geïsoleerd om op een duurzame manier te verwarmen. Daarom is goed isoleren de eerste stap. Wanneer een woning al voldoende is geïsoleerd, is de overstap naar een volledig elektrische warmtepomp mogelijk. Een hybride warmtepomp is ook mogelijk zonder isolatie.
Samenvatting Warmteplan Oosterboer
De samenvatting van het warmteplan is helaas niet digitaal beschikbaar. U kunt wel een papieren versie van de samenvatting opvragen via het contactformulier (opent in nieuw tabblad).
In onderstaand stappenplan staat de route naar aardgasvrije woningen in Oosterboer beschreven.

Alternatieven voor aardgas
Voor Oosterboer zijn de beste alternatieven voor het verwarmen met aardgas onderzocht. Daar zijn twee mogelijkheden uitgekomen:
- een volledig elektrische warmtepomp voor het grootste deel van de wijk
- aansluiten op een warmtenet voor delen van de Veldenbuurt en Verzetsbuurt
Voor een deel van de Veldenbuurt en Verzetsbuurt is het draagvlak voor een warmtenet verkend. Een warmtenet is een oplossing waarbij meerdere huizen via dezelfde warmtebron verwarmd worden. Op dit moment zijn er nog te veel onzekerheden, ook bij bewoners, om met een warmtenet door te gaan en blijft de individuele overstap over. De gemeente gaat hierover in gesprek met bewoners uit beide buurten.
Verzwaring van het elektriciteitsnet
De vraag naar elektriciteit neemt de komende jaren toe, ook in Oosterboer. De gemeente zet zich daarom in om het elektriciteitsnet te verzwaren. De verwachting is dat het aantal transformatorstations in de wijk de komende jaren wordt verdubbeld en dat vrijwel elke straat hiervoor een keer open wordt gemaakt. De gemeente kijkt hierbij naar mogelijkheden om werkzaamheden gelijk te combineren, zoals herinrichting van groenvoorzieningen of rioolvervanging.
Natuurvriendelijk isoleren
De Omgevingswet vereist dat beschermde diersoorten (vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen) tijdens de dak- of gevelisolatie van huizen niet gestoord of gedood mogen worden. Als inwoner bent u hier zelf verantwoordelijk voor. Kijk voor meer informatie op de pagina natuurvriendelijk isoleren.
Isolatiesubsidie en duurzaamheidslening
Het investeren in het aardgasvrij maken van de woning verschilt per woning, bijvoorbeeld naar type (rijwoning, hoekwoning of appartement) en bouwjaar. Sommige maatregelen komen in aanmerking voor een subsidie. Meer informatie over beschikbare subsidies vindt u op de pagina Wonen en de pagina van het Drents Energieloket.
Daarnaast bestaat er een duurzaamheidslening. De voorwaarden hiervoor vindt u op deze pagina van de site van de gemeente Meppel (opent in nieuw tabblad).
Heeft u vragen? Neem contact met ons op via het contactformulier (opent in nieuw tabblad). We helpen u graag verder.
