Ga naar de inhoud

Groen gas

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas en wordt geproduceerd door biogas op te waarderen tot dezelfde kwaliteit als aardgas.

Biogas ontstaat door vergisting van organisch materiaal zoals groente-, fruit- en tuinafval, mest en andere biomassa. Voor de productie van groen gas zijn genoeg grondstoffen voorradig in Nederland, zou je denken. En toch is de huidige productie van groen gas nog relatief laag. In Nederland wordt nu nog maar 300 miljoen kubieke meter geproduceerd. Er zijn nog teveel onzekerheden op dit moment om de productie van groen gas op te schroeven.

Voordelen van groen gas:

  • Duurzame en hernieuwbare energiebron: groen gas helpt de CO2-uitstoot te verminderen, wat goed nieuws is in het kader van de klimaatverandering
  • Circulair: groen gas wordt gemaakt van reststromen die anders als afval zouden worden beschouwd
  • Breed inzetbaar: groen gas kan worden gebruikt voor verwarming, koken en zelfs als autobrandstof
  • Het kan probleemloos worden ingevoerd in het bestaande aardgasnetwerk, zonder dat er aanpassingen nodig zijn aan gasleidingen of apparaten

Duurzame gassen

Om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen, moet de productie van groen gas aanzienlijk worden verhoogd. Er is een ambitie om tegen 2030 jaarlijks 2 miljard kubieke meter groen gas te produceren.

Ook de gemeente Meppel ziet een belangrijke rol weggelegd voor duurzame gassen in de energietransitie. Daarom heeft de gemeente Meppel met RENDO, de netbeheerder van gas- en elektriciteitsnetwerk in Zuid-Drenthe, een Convenant gesloten met een aantal uitvoeringsafspraken.

Gas tegenover elektriciteit

Het lijkt technisch haalbaar om in de toekomst ons energiesysteem volledig op elektriciteit te laten draaien. Hierin zal de warmtepomptechniek een grote rol spelen. Maar als we kijken naar de kosten, komen we misschien wel onderweg tot een andere conclusie. De opslag en het transport van elektriciteit is namelijk duur. Daarom hebben we nog steeds energiebronnen nodig die veel energie bevatten en gemakkelijk kunnen worden opgeslagen of vervoerd. Anders gezegd, hier ziet de gemeente Meppel een rol weggelegd voor duurzame gassen zoals groen gas.

Schaarste

Groen gas kan een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de Nederlandse industrie en het energiesysteem. Maar op dit moment is groen gas nog schaars. Daarom moeten we slimme keuzes maken over hoe en waar we het gebruiken. Dit valt niet volledig onder de invloed van de gemeente Meppel. Waar dat wel het geval is, moeten we zorgvuldig afwegen hoe we groen gas inzetten.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op via het contactformulier (opent in nieuw tabblad). We helpen u graag verder.