Handige energie bespaartips
Energie besparen is heus niet ingewikkeld. Met simpele ingrepen kunt u al snel een hoop energie en kosten besparen in huis. Natuurlijk zijn er ‘open deuren’ (geen aanrader overigens), zoals korter douchen en de thermostaat lager zetten.
Al deze tips zijn inmiddels algemeen bekend en heeft u misschien al eerder gehoord. Ga aan de slag met onderstaande tips en breng hiermee uw energierekening omlaag.
Verwarming
Veel energie valt er te besparen op het verwarmen van uw woning. Het is altijd goed om dit zo nu en dan eens onder de loep te nemen. Met goede isolatie, folie en het afsluiten van kieren houdt u de warmte (en in de zomer de koelte) vast in huis.
Er zijn vaak subsidies beschikbaar voor energiebesparende middelen. Vergeet ook niet dat ventileren net zo belangrijk is als isoleren en dat uw verwarmingsinstallatie zelf ook goed onderhouden en ingesteld dient te worden.



Voorkom sluipverbruik
De stekker in het stopcontact laten zitten, zonder dat de mobiele telefoon of elektrische tandenborstel is aangesloten? Dan loopt de energiemeter alsnog gewoon op! Sommige (oudere) apparaten verbruiken ook energie op de stand-by stand. Dit heet sluipverbruik.
Let op, sommige apparaten doen het niet zonder stand-by stand (de cv-ketel en elektronische deurbel). Nieuwe apparaten hebben bijna geen sluipverbruik meer.
Deze tips gelden dus vooral voor wat oudere apparaten.
- Zet het apparaat uit, niet op stand-by
- Trek de stekker eruit als u de televisie, computer of radio een tijdje niet gebruikt
Gratis hulp bij energiebesparing
Wilt u meer weten over energiebesparing of gratis advies over de mogelijkheden van het verduurzamen van uw woning? De Meppeler Energiecoaches staan klaar om u te helpen.
Uit onderzoek is gebleken dat de besparing die is geboekt door de inzet van een energiecoach opvallend groot is. Na metingen door TNO werd de besparing op de energierekening geschat op 23 tot 46 euro per maand. (bron: Het Parool)
Als u zelf niet heel handig bent in het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen in huis, maak dan een gratis afspraak met het Fixteam Drenthe.
Nog meer tips
Isolerende raamfolie
Past het vervangen van uw ramen nog niet in het budget? Isolerende raamfolie doet wonderen en is een goedkoper alternatief. Of u nou de kou buitenshuis wil houden, worstelt met condens op enkelglas of extra isolatie zoekt voor dubbelglas, probeer de raamfolie eens. Nog een fijne bijkomstigheid van raamfolie is dat ramen zemen tot het verleden behoort. Isolerende raamfolie is in elke bouwmarkt te koop.
Koelkastthermometer
Gebruik een koelkastthermometer. Zet de temperatuur van de koelkast ook wat hoger als dat kan. 4° Celsius is een prima temperatuur om uw boodschappen te koelen. Op deze temperatuur is uw eten het langst houdbaar. Voor uw vriezer is dit -18° Celsius. Elke graad kouder, kost 5% extra energie.
Eco-programma
Heeft u een vuile was of vaat? Gebruik dan het eco-programma op de apparaten. Dit programma wast minder warm en dat scheelt stroom. Het eco-programma doet er wel iets langer over. Maar het energieverbruik is lager dan het verbruik van warmer wassen. De temperatuur heeft namelijk een grotere invloed op het energieverbruik dan de tijd die de wasmachine draait. En het eco-programma bespaart ook nog eens op water.
Condensor koelkast
Kunt u bij de achterkant van uw koelkast? Maak daar de condensor dan eens schoon. Dit is een zwart rooster en deze is vaak behoorlijk stoffig waardoor de koelkast zijn warmte niet kwijt kan. Hierdoor moet hij harder werken en dat vraagt meer energie. Het schoonmaken kost maar een minuutje werk. Een supersnelle besparing dus.
Ventileren
Zet minstens één keer per dag, in iedere kamer tegelijk, 15 minuten een raam of buitendeur wijd open om te luchten. Dat klinkt gek, maar door te ventileren wordt de lucht in huis droger. Omdat droge lucht veel sneller opwarmt dan vochtige lucht, werkt de verwarming beter. Maar alleen luchten is niet genoeg! Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten.
Countdown timer
Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten, of de stekker uit het stopcontact te halen. U kunt dan een countdown timer plaatsen tussen het apparaat en het stopcontact. Die schakelt de stand-by stand volledig uit op de tijd die u zelf instelt (½ uur, 1 uur, 3 uur of 6 uur). Overigens gebruikt deze bespaarstekker zelf ook energie, maar heel erg weinig.