Ga naar de inhoud

Isoleren

Uw woning isoleren en energie besparen is goed voor uw portemonnee, voor het klimaat en het verhoogt het comfort in huis. U kunt uw energieverbruik verlagen door het aanbrengen van isolatie of tochtwering, met slimme en zuinige apparaten en door uw gewoontes aan te passen om zo uw stroom- en gasgebruik te verlagen. We zetten wat tips op een rij.

Stap 1: Uw huis isoleren

Uw huis kunt u op verschillende manieren isoleren. Zo kunt u uw gevel of muren isoleren, hr-glas of triple glas plaatsen, dakisolatie of vloerisolatie aanbrengen.
Wilt u starten met het isoleren van uw huis? Kijk dan eerst naar het energielabel. Woningen met label D tot en met G zijn niet of slecht geïsoleerd. Let ook op het energielabel als u een nieuw huis gaat kopen. Begin met het isoleren van de plekken in uw huis waar de meeste warmte weglekt. Dit kunt u bijvoorbeeld zien op een warmtescan van uw huis. Zie voor meer informatie de pagina Energiecoaches. Het is ook een goede manier om te controleren of de aangebrachte of aanwezige isolatie (nog) goed functioneert. Oude isolatie kan verzakken en voor (vocht)problemen zorgen.  

Let er daarnaast bij het kiezen van een isolatiebedrijf op of ze werken volgende de werkwijze van Natuurvriendelijk isoleren. Lees meer op deze pagina over Natuurvriendelijk isoleren of bekijk de website van natuurvriendelijk isoleren (opent in nieuw tabblad) voor aangesloten isolatiebedrijven.

Stap 2: Breng de kosten in kaart van de gewenste isolatie

Als u weet wat u wilt isoleren, dan wilt u weten wat het kost. Er zijn ook kleine zaken die u eenvoudig en voordelig zelf kunt aanbrengen. Maar voor het isoleren van uw muren, vloer of dak of het plaatsen van HR-glas of triple glas, heeft u al gauw een aardig budget nodig.

Op de website van Milieu Centraal (opent in nieuw tabblad) kunt u de Verbetercheck doen. Eerst vult u uw huidige situatie in. Vervolgens krijgt u een overzicht van de opties om uw woning verder te verduurzamen. Van de opties die u selecteert krijgt u een inschatting van de kosten en te verwachten energiebesparing.  

Uiteraard kunt u hiervoor uw spaargeld gebruiken. Maar als u een hypotheek af- of oversluit, bijvoorbeeld voor de aankoop of verbouwing van uw huis of voor een lagere rente, kunt u bij de meeste hypotheken een extra potje regelen voor verduurzaming. Meestal geldt hiervoor een aantrekkelijk lage rente. U mag onder bepaalde voorwaarden zelfs € 25.000 extra lenen bovenop uw maximale hypotheek als u dit geld gebruikt voor energiebesparende maatregelen.

Isolatiesubsidie en duurzaamheidslening

Check ook altijd of er subsidies voor woningisolatie beschikbaar zijn waar u gebruik van kunt maken. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (opent in nieuw tabblad) en de pagina van het Drents Energieloket.

Daarnaast bestaat er een duurzaamheidslening. De voorwaarden hiervoor vindt u op deze pagina van de site van de gemeente Meppel. (opent in nieuw tabblad)

Stap 3: Isolatie aanbrengen

Weet u welke op welke plaatsen uw woning isolatie nodig heeft en heeft u budget geregeld? Zoek dan nu uit welke manier van isoleren in uw situatie het beste is. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • isolatie voor het dak
  • ramen isoleren
  • muren isoleren
  • isolatie voor de vloer

Stap 4: Zorg voor goede ventilatie

Is uw woning goed geïsoleerd? Vergeet dan niet te ventileren. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar ventileren helpt kosten besparen, omdat droge lucht sneller warm is dan vochtige lucht.