Ga naar de inhoud

Lokale initiatieven

In de gemeente Meppel zijn veel initiatieven om samen te verduurzamen, een prachtige ontwikkeling. Met de grote nadruk op samenwerking. Door informatie en kennis te delen, raakt u ook geïnspireerd om duurzaam mee te doen. Op deze manier trapt u niet in de valkuilen die uw buurtgenoten misschien al hebben ondervonden. Daarnaast geeft een gezamenlijke actie met bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen of isolatie vaak een leuke korting.  

Er zijn hier al mooie voorbeelden van initiatieven op het gebied van duurzaamheid. We hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet. Heeft u ook belangstelling, dan kunt u zich aansluiten bij een van de bestaande initiatieven in uw buurt. Heeft u zelf een goed idee om energie te besparen of op te wekken? Of wilt u een nieuw initiatief starten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We helpen u graag op weg.

Zelf aan de slag met een lokaal initiatief

Wilt u zelf aan de slag met uw buurt, wijk of dorp, bijvoorbeeld met het opwekken van energie, het gezamenlijk aanbesteden van isolatiemateriaal of het aardgasvrij maken van uw wijk? De gemeente Meppel ondersteunt lokale initiatieven met onder andere:

  • Het drukken van flyers, enquêteformulieren en uitnodigingen
  • Het gebruik van accommodatie, inclusief koffie voor een bijeenkomst

Energiecoöperaties en buurtinitiatieven

Er zijn inmiddels 4 initiatieven waarbij inwoners met of zonder de gemeente samen verduurzamen. Bekijk de websites en laat u inspireren door mooie voorbeelden of wissel ervaringen uit.

Energiecoöperaties:

Website van Energie Coöperatie Duurzaam Nijeveen (opent in nieuw tabblad)
Website van Energiek Slingenberg (opent in nieuw tabblad)

Inwoners-/buurtinitiatief: 

Website van Duurzaam Berggierslanden (opent in nieuw tabblad)
Neem contact op met Duurzaam Oosterboer via de mail: d (opent in nieuw tabblad)uurzaamoosterboer@gmail.com

Ondersteuning lokale energiecoöperaties

Lokale energiecoöperaties kunnen ook ondersteund worden vanuit het Programma Lokale Energietransitie Drenthe (PLED). Zij kunnen hulp krijgen bij bijvoorbeeld energiebewustwordingsprojecten, het ontwikkelen van communicatie(middelen) of het opstellen van exploitatie- en businesscases.  

Het PLED is gericht op de versterking van de lokale energie-initiatieven in Drenthe, zodat zij in staat zijn zelfstandig projecten uit te voeren en de weg weten te vinden naar de middelen en kennis die daarvoor nodig zijn. Dit is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Drentse KEI en de provincie Drenthe. Inmiddels zijn er ruim 100 energie-initiatieven in Drenthe. Kijk voor meer informatie op de website van de provincie Drenthe. (opent in nieuw tabblad)