Ga naar de inhoud

Hitte

De hogere temperatuur is een van de meest merkbare en meetbare gevolgen van klimaatverandering. In Nederland noemen we een dag waarop de maximumtemperatuur 30°Celsius of hoger is een tropische dag. Een dag met een temperatuur van 35°Celsius of hoger is een extreem warme dag.

Hitte-eilandeffect

Door het stedelijk hitte-eilandeffect is de temperatuur in gebouwde gebieden gemiddeld 7 graden hoger dan in het buitengebied. Groen zorgt namelijk voor verkoeling, terwijl stenen en gebouwen de hitte vasthouden.

De situatie in de gemeente Meppel is nu dat we in geen enkele wijk boven de 21% schaduw komen in de openbare ruimte. Dat terwijl we als doel hebben om elke wijk van minimaal 30% schaduw te voorzien. Op de industrieterreinen is het huidig percentage schaduw in de openbare ruimte tussen de 7% en 12%. De woonwijken en dorpen hebben gemiddeld zo’n 14% schaduw. De wijken Berggierslanden en Nieuwveenselanden lopen achterop met 5% schaduw in openbare ruimte. In Nieuwveenselanden is dit te verklaren omdat in deze nieuwbouwwijk nog niet al het groen is aangeplant en de bomen nog moeten groeien. Het centrum van Meppel loopt samen met Bovenboeren en Rogat voorop met 21% schaduw in openbaar gebied.

Warm en tropisch

De gemiddelde temperatuur neemt toe. Volgens het KNMI is de gemiddelde temperatuur in Nederland sinds 1901 met 2,3°C gestegen. Dat lijkt niet zo veel, maar op een warme zomerse dag scheelt een paar graden erg veel voor de gevoelstemperatuur. De gevoelstemperatuur wordt beïnvloed door luchtvochtigheid, wind en hoe goed u zelf om kunt gaan met hitte.

De toename van warme en tropische dagen zorgt voor overlast en vormt een risico voor de gezondheid. Hoge temperatuur heeft grote impact op de gezondheid, slaapkwaliteit en productiviteit. Vooral bij kwetsbare groepen, waaronder ouderen, leidt hitte nu al tot extra overlijdensgevallen. Het last hebben van hitte noemen we dan ook wel hittestress.

Hittestress

Zomer, de tijd van zonneschijn en warmte. Dat brengt niet alleen vreugde. Tegenwoordig moeten we uitkijken voor hittestress. Bij hittestress heeft uw lichaam moeite om af te koelen. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur en gaat de hartslag omhoog. Het kan hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en spierkrampen veroorzaken. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot een hitteberoerte, waarbij uw lichaam oververhit raakt. U kunt het vermijden door gehydrateerd te blijven. Oftewel, drink dus veel water! Hoe ouder we worden, hoe lastiger het is voor ons lichaam om warmte af te voeren. Hittestress wordt dus gevaarlijker naar mate we ouder worden.

Oplossingen voor hitte

Er zijn simpele oplossingen om uw lichaamstemperatuur een beetje op peil te houden in extreme hitte. Ga lekker met uw voeten in een emmertje koud water zitten, drink voldoende water, eet een ijsje, zet de sprinkler aan en vlucht dit keer niet weg omdat u nat wordt of ga lekker zwemmen. Maar vooral: zoek de schaduw op en blijf uit de zon!

Wordt het binnen in huis ook zo warm? Dan hebben we een gouden tip: plant een boom! En nee, natuurlijk niet aan de kant van het huis waar u – heel duurzaam – zonnepanelen heeft geplaatst, maar aan de andere kant. De schaduw en het vocht van een boom verlaagt de gevoelstemperatuur tot wel 19° Celsius in de tuin, dat kunt in huis ook goed merken. Dat is best de moeite waard dus.

Een groene tuin geeft ook meer verkoeling dan een tuin met tegels. Planten en bomen geven vocht af en verkoelen. Terwijl tegels (en stenen gebouwen) juist de hitte vasthouden en verwarmen. Dus, wip die tegel er uit en leg een lekker groen tuintje aan. Vergeet dan niet om u aan te melden bij het NK Tegelwippen!

Doelen bij hitte in 2050

Om in 2050 vast te stellen dat we als gemeente klimaatadaptief zijn en met hete dagen om kunnen gaan, moeten we bepaalde doelen halen. Daarom stellen we voor hitte, waarbij we 1 juli 2015 als referentie nemen voor een maatgevende zomerse dag, de volgende doelen:

  • Voor elk pand moet een openbare koele verblijfsplek aanwezig zijn binnen 300 meter loopafstand
  • Minimaal 40% schaduw rondom drinkwaterleidingen, loop- en fietsroutes door de stad om 15:00 uur op 1 juli. Deze schaduw is evenredig verdeeld
  • Minimaal 30% schaduw op openbaar terrein op wijkniveau om 15:00 uur op 1 juli
  • Als gemeente stimuleren we het voorkomen van hittestress op particuliere percelen met subsidies. Inwoners worden aangespoord om bomen te planten voor schaduw en planten voor verkoeling

U kunt de specifieke situatie voor hitte in de gemeente Meppel bekijken op de hittekaart die op de website van Fluvius (opent in nieuw tabblad) staat.