Ga naar de inhoud

Wateroverlast

Tijdens een piekbui, hevige regen op één plek, valt er tot wel 70 millimeter regen in één uur. Dat is veel water wat kan leiden tot schade en overlast, zoals ondergelopen wegen of water in gebouwen. Met het veranderende klimaat neemt de kans op hevige regen toe en zal er (nóg) meer regen vallen in korte tijd.

Daar moeten we ons dus op voorbereiden. Als we gezamenlijk  maatregelen treffen, wordt de kans op wateroverlast nu en in de toekomst veel minder.

Doelen bij wateroverlast voor 2050

Wateroverlast is soms niet erg, bijvoorbeeld als het maar kort duurt of als het water op een plek blijft waar het geen problemen veroorzaakt. Als wateroverlast gevaarlijk is voor mens en dier of schade veroorzaakt, moeten we in actie komen. In 2050 is de gemeente Meppel klimaatadaptief, dat betekent dat we onderstaande doelen hebben behaald.

Voor extreme neerslag, een bui van 70 millimeter in een uur en een bui van 160 millimeter in 4 dagen, stellen we als gemeente de volgende doelen:

  • Er is geen sprake van ernstige wateroverlast en er stroomt geen water binnen bij gebouwen
  • Gemeentelijke ontsluitingswegen blijven begaanbaar voor nooddiensten
  • We streven naar 100% afkoppeling van het regenwaterriool
  • We accepteren geen functieverlies door wateroverlast bij de volgende vitale infrastructuur binnen de gemeente Meppel:
    • Gemalen, sluizen en rioolwater zuiveringsinstallaties
    • Hoofdstations voor drinkwater, elektriciteit, gas en olie
    • Hoofdstations voor telecom en ICT
    • Verkeersknooppunten en transportroutes (via weg, spoor, water en lucht)
  • We accepteren geen functieverlies door wateroverlast bij de volgende vitale objecten binnen gemeente Meppel:
    • Gezondheidscentra die van levensbelang zijn
    • Calamiteitencentra en gemeentehuizen
    • Bedrijven met chemische of nucleaire stoffen
    • Brandweerkazernes, politiebureaus en ambulanceposten

Op de website van Fluvius (opent in nieuw tabblad) kunt u zien wat in de gemeente Meppel de kwetsbare gebieden zijn bij wateroverlast.

Oplossingen voor wateroverlast

In Meppel stroomt het regenwater vaak nog samen met het vuile water vanuit de wc en douche door het riool. Bij hoosbuien kan de riolering overbelast worden, waardoor het vuile rioolwater op straat belandt. Uiteraard is dit een ongezonde situatie voor mens en dier. De gemeente Meppel werkt eraan om het regen- en rioolwater gescheiden af te voeren.

Wat kunt u doen?

U kunt zelf ook iets doen om de kans op wateroverlast in uw huis of omgeving te verminderen!

  • Koppel uw regenpijpen af van het riool en laat het regenwater uw tuin in stromen
  • Vervang tegels door bomen of planten. Met minder tegels in uw tuin trekt het regenwater sneller de bodem in

Op deze manier helpt u mee om onze voeten droog te houden. Een nattere tuin helpt overigens ook goed tegen droogte in warme seizoenen.

Een grond die het hele jaar water opneemt, blijft ook langer vochtig als het warm is.

Wanneer is wateroverlast een overstroming?

Naast wateroverlast door piekbuien kunnen er ook overstromingen voorkomen door lange periodes van regen. We spreken van overstromingen wanneer grote watergangen, zoals de Oude Vaart en de Reest, buiten hun oevers treden en het water niet binnen de aangewezen plekken blijft. Als we ergens een gebied inrichten op overstroming van een rivier, zoals bij Engelgaarde en deze volloopt, spreken we dus niet van een overstroming. Maar, als het water een weiland of buurt instroomt vanuit de watergang, dan hebben we het wel over een overstroming.

De waterveiligheid en het voorkomen van overstromingen is een taak van de Rijksoverheid en waterschappen. Dit is laag 1 van het principe van meerlaagsveiligheid. Daarnaast is er een opgave voor de gezamenlijke overheden en private partijen om de gevolgen te beperken, indien een overstroming optreedt door dijkdoorbraken of in buitendijks gebied. Als gemeente houden we ons bezig met het beperken van de gevolgen via ruimtelijke inrichting (laag 2) en zorgen we voor manieren waarop iedereen veilig kan schuilen en evacueren (laag 3).

Doelen bij een regionale overstroming voor 2050

De inschatting dat Meppel te maken krijgt met een overstroming, is 1 op 3.000 jaar. De kans dat wij ermee te maken krijgen, is dus zeer gering. Maar, in het geval het ons binnenkort toch overkomt, zijn dit de doelen waaraan de omgeving moet voldoen zodat we de gevolgen in de hand houden:

  • Er zijn voldoende schuilmogelijkheden voor mens en dier
  • De gemeentelijke ontsluitingswegen blijven begaanbaar gedurende het eerste deel van een regionale overstroming, waarbij deze nodig zijn voor eventuele evacuaties
  • Er treedt beperkte schade op aan vitale objecten en infrastructuur
  • Inwoners zijn zich bewust van de overstromingsrisico’s en weten hoe ze zichzelf in veiligheid kunnen brengen
  • Bij de locatiekeuze voor nieuwbouw, vitale netwerken en objecten wordt rekening gehouden met overstromingsrisico’s en actief ingezet op gevolgbeperking bij overstromingen

Op de website van Fluvius (opent in nieuw tabblad) kunt u zien wat de kwetsbare gebieden in de gemeente Meppel zijn in geval van een overstroming.