Biodiversiteit
Met biodiversiteit wordt de verscheidenheid aan leven in onze natuurlijke wereld bedoeld. Alle planten, dieren en zelfs micro-organismen vallen hieronder. Maar ook hoe alles samenwerkt. Het één kan niet leven of groeien zonder het andere. Helaas is het nu een wankel evenwicht, waarin veel soorten met uitsterven worden bedreigd. Ook in de gemeente Meppel. Er zijn steeds minder insecten en sommige stads- en weidevogels hebben het moeilijk.

Zuinig zijn op wat we hebben
Hoe meer verschillende soorten kunnen overleven in een gebied, hoe sterker die leefomgeving is. Met een grote diversiteit aan soorten is dat gebied beter bestand tegen ziektes en plagen, maar ook tegen klimaatverandering. Dus niet alleen die schattige dieren met een hoge aaibaarheidsfactor doen ertoe. Ook die loeigrote spin, fladderende vleermuis en irritante mug horen hier thuis in het grote geheel. Alle soorten dieren en planten vormen samen de biodiversiteit in Meppel.
Programma biodiversiteit
Met het programma biodiversiteit zet de gemeente een belangrijke stap om de soortenrijkdom in Meppel te beschermen en te vergroten. Een goede stap richting een duurzame en groene toekomst.
Het programma biodiversiteit beschrijft doelen en maatregelen om biodiversiteit te versterken en in ons werken te integreren. Samenwerking met bewoners, bedrijven en natuurorganisaties is daarbij erg belangrijk. We gaan vol vaart aan de slag, zelf én met de Meppeler samenleving. Want de natuur houdt zich niet aan grenzen van tuinen, bermen of wegen. Alleen door samen te werken kunnen wij zorgen voor een biodiverse en duurzame toekomst voor iedereen in onze gemeente. U kunt het programma biodiversiteit lezen op deze pagina (opent in nieuw tabblad) bestuurlijke informatie van de gemeente Meppel.



Rol van de gemeente
Als beheerder van de openbare ruimte hebben wij invloed op het groenbeheer van parken, bermen, bomen en groenstroken. Door bewuste keuzes te maken, zoals het uitbreiden van ecologisch bermbeheer, dragen wij bij aan een bloeiend, zoemend en fluitend Meppel.
Ook bij de ontwikkelingen in onze gemeente nemen wij regie. We kiezen voor natuurinclusieve oplossingen. Denk aan nieuwe wijken als Nieuwveense Landen en Noordpoort, gemeentelijke gebouwen als Ogterop en de gemeentewerf en infrastructurele projecten zoals de nieuwe stadsentree.
Samenwerken
Biodiversiteit vergroten kunnen we niet alleen. We hebben daarvoor ook anderen nodig. Bijvoorbeeld de provincie Drenthe en het waterschap. U als inwoner of ondernemer bent ook onmisbaar. Want ook een tuin, bedrijfsterrein of agrarisch perceel kan bijdragen aan sterkere leefgebieden voor plant en dier. Voor zowel acties als monitoring van soorten kunt u helpen. Helpt u ook mee? Op de pagina Iedereen telt mee kunt u lezen wat u zelf kunt doen.


