Soortenmanagementplan (SMP)
We werken aan een Soortenmanagementplan (SMP) om ervoor te zorgen dat verduurzaming samengaat met de bescherming van diersoorten. Vleermuizen wonen vaak in spouwmuren, en vogels zoals de huismus en gierzwaluw bouwen hun nest aan de gevel of onder het dak.
Door woningisolatie en werkzaamheden aan de buitenkant van een woning, verliezen ze hun schuil- of voortplantingsplaatsen. Dat is volgens de omgevingswet verboden. Daarom werken we aan bescherming van bestaande plekken en tegelijkertijd het realiseren van nieuwe plekken.

Natuurvriendelijk isoleren en SMP
Bij het isoleren van uw woning bent u verplicht om rekening te houden met beschermde dieren. Voordat u aan de slag kunt, is er onderzoek en mogelijk een vergunning flora en fauna nodig. U kunt nu dat onderzoek nog zelf laten doen, maar dat kost tijd en geld.
Om het woningeigenaren makkelijker te maken, werkt de gemeente Meppel aan een SMP. In het SMP wordt de populatie en het leefgebied van beschermde soorten in woningen beschreven. Daarnaast staat in dit plan op welke manier deze dieren beschermd moeten worden. Vanuit de gemeente kunnen we daarna voor de woongebieden een vergunning aanvragen. U hoeft dan zelf geen onderzoek te doen.
Het is in 2025 nog niet mogelijk om een SMP-vergunning aan te vragen.
Pre-SMP
In de tussentijd willen we in de gemeente Meppel gebruikmaken van een pre-soortenmanagementplan (pre-SMP). We krijgen dan een tijdelijke vergunning, waardoor woningeigenaren al op korte termijn kunnen isoleren. Deze tijdelijke vergunning verwachten we halverwege 2025. Het is vanaf dan niet meer nodig om zelf per woning onderzoek te laten doen en een vergunning aan te vragen. Dat scheelt veel tijd en geld.
Een kleiner gedeelte van de woningen in Meppel kan zelfs nu al zonder onderzoek isoleren. Dat kan onder de Landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren. Uw isolatiebedrijf kan voor u nagaan of dat ook bij uw woning al kan. In al deze gevallen (landelijke aanpak, pre-SMP en SMP) is het nodig dat u natuurvriendelijk isoleert. Vraag dit dus altijd aan uw isolatiebedrijf.
Op de website van natuurvriendelijk isoleren (opent in nieuw tabblad) vindt u aangesloten isolatiebedrijven en meer informatie.
Lastig? Denk aan de voordelen!
De huismus, vleermuis of gierzwaluw in de directe buurt hebben, heeft (grote) voordelen.
- De huismus draagt bij aan de bestuiving van planten. Maar nog beter, huismussen eten niet alleen zaden, maar ook insecten en spinnen
- Het is goed nieuws als je gierzwaluwen rondom je huis hebt. Om hun eigen honger en die van hun jongen te stillen, eten ze tijdens het broedseizoen wel 20.000 insecten per nacht
- Ook vleermuizen eten insecten. Het zijn echte muggenjagers en kunnen per nacht wel 3.000 muggen/insecten verorberen
