Iedereen telt mee
Om een goed beeld van de natuur in Meppel te krijgen, hebben we informatie over dieren en planten nodig. We doen daarom onderzoek, waarbij uw hulp onmisbaar is. Als gemeente kunnen we maar een klein deel doen. Help daarom ook mee.
U kunt dieren en planten die u tegenkomt invoeren op de website van waarneming (opent in nieuw tabblad). Dat kan ook met de app Observation (opent in nieuw tabblad) die u in de App Store of Google Play kunt downloaden. Daarnaast kunt u bepaalde soorten inventariseren. Alle beetjes helpen, van een enkele waarneming tot een uitgebreide telling.
Nectarindex
Onze gemeentelijke bermen zijn belangrijke leefgebieden voor insecten. Met meer bloeiende planten in de bermen is er ook meer voedselaanbod voor bijvoorbeeld bijen en vlinders. We willen graag weten welke planten er in onze bermen staan. We onderzoeken dat op een aantal plaatsen, maar kunnen dat niet in heel de gemeente Meppel doen. U kunt ook meehelpen via de nectarindex van Floron. U onderzoekt dan één keer per jaar een zelfgekozen stukje berm van 100 meter op een aantal herkenbare planten. Kijk voor meer informatie over de nectarindex op deze website van Floron (opent in nieuw tabblad).
Nationale Tuinvogeltelling
Ieder jaar in januari kunt u meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Het is het grootste onderzoeksproject door burgers uitgevoerd. Ook in de gemeente Meppel doen veel mensen enthousiast mee. Kijk voor meer informatie op de website van de vogelbescherming (opent in nieuw tabblad).



Meet Urbane Soorten (MUS)
Wilt u vaker vogelsoorten in de bebouwde kom inventariseren? Dan is MUS misschien iets voor u. Op een aantal vaste telpunten telt u gedurende 5 minuten zo’n 40 algemene vogelsoorten. Dat doet u drie keer in een voorjaar. Met deze tellingen kan er een langjarige trend voor stedelijke vogels worden bepaald. Zo weten we beter met welke soorten het goed gaat en welke soorten in aantallen achteruit gaan. Kijk voor meer informatie op de website van de vogelbescherming (opent in nieuw tabblad).
Vlinders en Libellen
In onze natuurwaardenkaarten hebben we voor drie deelgebieden een vlinder als gidssoort gekozen. Dat zijn de koninginnenpage, het boomblauwtje en de kleine vuurvlinder. We willen graag weten of en hoeveel deze vlinders in de gemeente Meppel voorkomen. Ook hierbij kunt u ons helpen. Het hele jaar door kunt u eenvoudig de 20 meest voorkomende vlinders invoeren. Kijk op de website van de vlinderstichting (opent in nieuw tabblad) hoe het werkt.



Vind u het leuk om vaker vlinders, nachtvlinders of libellen te tellen? Dan kunt u ook meedoen aan het Landelijk Meetnet voor één van deze soortgroepen. U wandelt dan in het voorjaar en zomer wekelijks een vaste route en telt wat u tegenkomt. Kijk voor meer informatie op de website van de vlinderstichting (opent in nieuw tabblad).
Bijen
Op vijf plekken in Meppel en Nijeveen kunt u een Streetlight Bee&Bee tegenkomen. Deze bijenhotels zijn speciaal ontwikkeld door Beegrateful. Vrijwilligers onderzoeken gedurende drie jaar welke wilde bijen in deze hotels verblijven. Zo krijgen we een indruk van de soorten die in de gemeente Meppel voorkomen. Wist u dat de rosse metselbij één van onze Meppeler gidssoorten is?
Tijdens de Nationale Bijentelling in april kunt ook helpen om de Meppeler bijensoorten in kaart te brengen. Met een telformulier en een bijengidsje telt u op een zonnig moment een half uurtje in uw tuin. Erg leuk en leerzaam! Kijk voor meer informatie op de website van de nationale bijentelling (opent in nieuw tabblad).
Otters
We weten inmiddels dat otters de gemeente Meppel als leefgebied gebruiken. We weten alleen nog niet precies hoe: als kerngebied, om zich voort te planten of alleen om doorheen te reizen. Wel vinden we zo nu en dan een verkeersslachtoffer. Als vrijwilliger kunt u helpen met het in kaart brengen van Meppel als leefgebied. Neem voor meer informatie contact op met Calutra, de werkgroep van de Zoogdiervereniging via hun website (opent in nieuw tabblad).



Reptielen en amfibieën
We weten nog niet zoveel van reptielen en amfibieën in onze gemeente. Vaak worden deze soorten onderzocht in beschermde Natura 2000 natuurgebieden, maar die zijn er in Meppel niet. Wel in onze omgeving. Denk aan de Wieden en aan het Holtingerveld. Zo nu en dan duikt er wel eens een waarneming op. Zo is er onlangs een ringslang gezien en leeft de beschermde poelkikker in de omgeving van de Nieuwveense Landen. Vindt u het leuk om als vrijwilliger mee te helpen met onderzoek? Kijk dan op de website van Ravon (opent in nieuw tabblad) voor meer informatie.
Overige tellingen
Voor andere soorten kunt u meedoen aan de volgende tellingen:
Zoogdieren via de website van de zoogdierenvereniging (opent in nieuw tabblad) en egels via de website van de egelbescherming (opent in nieuw tabblad).
Samen met Landschapsbeheer Drenthe onderzoeken we de kwaliteit van houtwallen in het buitengebied van de gemeente Meppel. We zijn in 2024 begonnen in Broekhuizen. U kunt als vrijwilliger meehelpen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de website van Landschapsbeheer Drenthe (opent in nieuw tabblad).