Ga naar de inhoud

Basiskwaliteit natuur en Natuurinclusief ontwikkelen

15 mei was het zover. Het kennis- en netwerkevent Basiskwaliteit natuur en Natuurinclusief ontwikkelen. Gemeente Meppel organiseerde deze dag samen met de provincie Drenthe. Dat deden zij voor (gemeente)ambtenaren, ontwikkelaars, ecologen en iedereen die aan de slag is om de alledaage natuur in Drenthe een handje te helpen. Het was een hele leerzame, verbindende en waardevolle dag.

We waren te gast bij Villa Kalkoven, een prachtige locatie aan de Drentse Hoofdvaart. De dag werd geopend door onze Meppeler wethouder Alfred Peterson en gedeputeerde Egbert van Dijk van de provincie. Daarna volgden meerdere lezingen.

Bijeenkomst over Basiskwaliteit natuur en natuurinclusief ontwikkelen

Basiskwaliteit natuur

Provincie Drenthe en Laos Landschapsontwerpers vertelden enthousiast over de nieuwe Drentse Handreiking Basiskwaliteit Natuur en het Handboek Landschapselementen. Deze helpen om te zien wat er in het landschap belangrijk is om hele normale soorten een goed thuis te geven. Basiskwaliteit is het minimum van wat we willen en wat nodig is. Denk aan een sloot voor kikkers of bloemrijke bermen voor bijen. Bent u ook benieuwd naar de handreiking en het handboek? Lees dan verder op de website van de provincie Drenthe.

Basiskwaliteit natuur – provincie Drenthe

De Basiskwaliteit Natuur gaat om de condities (abiotische condities, inrichting en beheer) die algemene soorten nodig hebben om algemeen te blijven. Zonder deze condities zullen de algemene soorten achteruitgaan. Basiskwaliteit Natuur (BKN) richt zich op het landelijk en stedelijk gebied (hieronder vallen bijvoorbeeld ook de recreatieparken of zonneparken) waar natuur niet de primaire functie is.

Natuurinclusief ontwikkelen

Na de lunch was het tijd om het ook over de stadse natuur te hebben. De gemeente Meppel liet zien op welke manier Basiskwaliteit Natuur een plekje in het beleid heeft gekregen. Met een kersverse omgevingsvisie en een programma biodiversiteit zegt Meppel nu: we kunnen niet zonder de basis. Alle soorten tellen mee. De natuurwaardenkaarten vertellen dit verhaal. Daarna vertelden BPD Gebiedsontwikkeling en Roosdom Tijhuis hoe zij natuur meenemen in de nieuwbouw van Nieuwveense Landen. Zij werken aan voorzieningen in woningen voor huismussen en gierzwaluwen, en diverse en vooral inheemse planten in de openbare ruimte. 

Collectief Natuuurinclusief

Domeintrekker Bouw Victor Beumer van het Collectief Natuurinclusief vertelde daarna over het belang van basiskwaliteit soorten. Het werd duidelijk dat er echt werk aan de winkel is, de natuur binnen én buiten natuurgebieden gaat verder achteruit. Het Collectief Natuurinclusief werkt op meerdere domeinen aan verbetering, bijvoorbeeld in het onderwijs en in de bouw. U kunt hierover meer lezen op de website van collectief natuurinclusief.  

Na deze inspirerende dag gaat de gemeente met hernieuwde energie verder aan de slag met de natuur in de gemeente. In stad, dorp en land.