Ga naar de inhoud

Minder CO₂-uitstoot

CO₂ – ook wel koolstofdioxide – is een gas dat van nature in de lucht voorkomt. We ademen het uit en planten gebruiken het om te groeien. Door het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas, olie en steenkool komt er veel méér CO₂ vrij dan de natuur aankan. Dat is waardoor de aarde opwarmt en het klimaat verandert. Door de klimaatverandering worden we steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden, zoals droogte, wateroverlast en hitte. 

Om dat tegen te gaan, moeten we met z’n allen minder CO₂ uitstoten. Dit is niet alleen een wereldwijde opgave, maar ook iets waar we lokaal – in Meppel – werk van maken. De landelijke klimaatwet en het Klimaatakkoord geven duidelijke doelen: in 2030 moet Nederland 55% minder CO₂ uitstoten dan in 1990.

Meisje wat een boompje in het bos plant

Meppel CO₂-neutraal in 2040

In 2050 moet Nederland CO₂-neutraal zijn. Dat betekent dat we alleen nog CO₂ uitstoten die we op een andere manier weer kunnen compenseren, bijvoorbeeld door het planten van bomen of het opvangen van CO₂. Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol. In Meppel gaan we zelfs een stap verder dan de landelijke doelstelling: onze ambitie is om al in 2040 CO₂-neutraal te zijn.

Energietransitie  

Om dat te bereiken, zetten we stevig in op de energietransitie. CO₂ en energie zijn sterk met elkaar verbonden. De meeste CO₂-uitstoot komt namelijk van het verbranden van fossiele energie: aardgas om te verwarmen, benzine en diesel om te rijden, steenkool om elektriciteit op te wekken. We stappen over van fossiele energie naar duurzame, hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie. Ook verduurzamen we onze gebouwen, en maken we warmteplannen om de fossiele warmte te vervangen door schone alternatieven, en stimuleren we energiebesparing bij bedrijven én inwoners. Daarom zetten we in op de energietransitie: overstappen van fossiele naar schone, hernieuwbare energie. Denk aan zonnepanelen op daken, windenergie, warmtenetten, energiezuinige huizen en elektrische auto’s. Zo verminderen we direct de CO₂-uitstoot. 

Afval scheiden

Maar CO₂-uitstoot hangt niet alleen samen met energie. Ook in de andere thema’s speelt het een rol. Door afval goed te scheiden en producten te hergebruiken, verminderen we CO₂-uitstoot die normaal gesproken vrijkomt bij het verbranden van afval en het produceren van nieuwe spullen. Dat hoort bij het thema circulariteit. CO₂-uitstoot komt met name vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Naast CO₂ komen ook andere schadelijke stoffen zoals fijnstof en stikstof vrij. Als we hiervan de uitstoot verlagen is er minder luchtvervuiling en dus een gezondere leefomgeving.

Biodiversiteit en klimaatadaptatie

Daarnaast draagt minder uitstoot bij aan het beschermen van de natuur en biodiversiteit: het helpt de opwarming van de aarde af te remmen, waardoor planten en dieren beter kunnen overleven. Tot slot versterken we onze omgeving tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dat noemen we klimaatadaptatie. Denk aan meer groen, opvang van regenwater en verkoeling in de stad. Ook deze maatregelen dragen – indirect – bij aan het verminderen van CO₂, bijvoorbeeld doordat er minder energie nodig is om gebouwen te koelen en doordat bomen CO₂ opnemen. 

We staan voor een grote opgave, maar zetten samen stappen vooruit. Elk zonnepaneel, elektrische auto, geïsoleerde woning en elke groene tuin helpt mee. Zo bouwen we samen aan een duurzaam en CO₂-neutraal Meppel.