Circulaire voorbeelden
Ontdek hoe u circulair kunt bijdragen. Goed scheiden van afval blijft noodzakelijk, waardoor er geen restafval meer is. Afval kan ook leuk zijn als het wordt gebruikt als materiaalstroom voor nieuwe producten. Laat u inspireren.
Circulair voedsel: van reststroom naar smaakvol product
Veel voedsel wordt nog onnodig verspild. Dat kan verschillende oorzaken hebben: omdat het over de houdbaarheidsdatum heengaat, of gewoon omdat het er niet mooi uitziet. Denk bijvoorbeeld aan een kromme asperge die niet goed door een schilmachine past, of koffiedik dat na één keer gebruiken direct in de afvalbak belandt. Zonde, want er is vaak niets mis met deze reststromen. Ze zijn prima te gebruiken én zitten nog vol smaak en voedingswaarde.
Neem die kromme asperges: ze smaken net zo goed als hun rechte tegenhangers, maar worden vaak afgekeurd omdat ze niet passen binnen de standaardproductie. Door er bijvoorbeeld een nieuwe, aantrekkelijke snack van te maken—zoals een aspergebitterbal—krijgt de asperge een tweede leven én wordt voedselverspilling voorkomen.
Ook koffiedik biedt kansen. Ook in Drenthe worden oesterzwammen gekweekt op koffiedik. Van deze lokaal geteelde zwammen worden weer nieuwe producten gemaakt, zoals vegetarische pasta’s of snacks. De restanten van het groeiproces – zoals schimmelresten – kunnen vervolgens als compost worden ingezet. Zo blijft de kringloop gesloten: lokaal, efficiënt en circulair.
Een ander mooi voorbeeld komt van het Meppeler bedrijf Distribugs, dat samen met studenten een innovatieve vleesvervanger ontwikkelde: de BierBurger. Deze burger is gemaakt van bierbostel – een restproduct uit de bierproductie – en insecten. Het resultaat is een duurzame eiwitbron die niet alleen voedselreststromen benut, maar ook bijdraagt aan een lagere CO₂-uitstoot.


Dit soort initiatieven laat zien dat je met experimenteren, samenwerken en een flinke dosis creativiteit reststromen kunt omzetten in waardevolle, nieuwe producten. Afval is dan een materiaalstroom. Dát is circulair voedsel.
Tweedehands tweede kans
Is uw textiel nog bruikbaar? Breng het naar de tweedehands kledingwinkel, de kringloopwinkel, een weggeefcentrum of verkoop het op Marktplaats, Vinted of geef het weg via Facebook. Meubels, woonaccessoires en speelgoed kunt u ook bij een kringloopwinkel brengen.
Bij een tweedehands kledingwinkel kunt u herdraagbare kleding inleveren. Vaak krijgt u een deel van de opbrengst van de verkoop. Via de kringloopwinkels kunt u gebruikte spullen en textiel een tweede leven geven. Denk hierbij aan: meubels, kleding, speelgoed of woonaccessoires. De kringloopwinkel kan deze spullen weer verkopen. Zorg ervoor dat de spullen schoon zijn, voordat u het brengt naar de kringloop. Huisraad kunt u brengen naar:
- Kringloopcentrum, Hugo de Grootstraat 1a Meppel
- Kringloopwinkel “De Kring”, Industrieweg 1a Meppel
Weggeefcentrum Meppel
Kleding, textiel, babyspullen, speelgoed kunt u inleveren bij het Weggeefcentrum Meppel, W. de Withstraat 2 Meppel.
Ook online kunt u spullen weggeven (Facebook) of verkopen (Marktplaats, Vinted). Zo geeft u ze een tweede leven. En door spullen een tweede leven te geven, maakt u een positieve en circulaire impact op anderen én de wereld om u heen.
Samen maken we een wereld van verschil!