Circulaire economie uitgelegd
In 2050 is in Meppel een volledig circulaire economie. Maar wat is dat nou precies? In gewoon Nederlands is een circulaire economie een systeem waarin geen afval meer bestaat en waarin grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Wat wij nu afval noemen, gaat in de toekomst materiaalstroom heten. Hiervan wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

De circulaire economie – waarin we afval voorkomen, hergebruiken en repareren – is geen toekomstmuziek, maar iets waar we samen nu al aan bouwen. En u kunt daaraan bijdragen, gewoon thuis, met kleine aanpassingen die een groot verschil maken.
Kringloop van materialen
Circulaire economie gaat over de manier waarop we met onze grondstoffen omgaan. Hebben we producten wel nodig? Kunnen we producten ook huren of leasen, in plaats van kopen? Het verminderen van afval is hier een onderdeel van.
In 2024 gooide iedereen uit Meppel 155,5 kilo restafval weg. Per persoon! De uitdaging is om dit in 2025 terug te brengen naar 60 kilo per persoon. Maar daar zijn we, gezien de torenhoge cijfers, dus nog lang niet. Werk aan de winkel dus voor ons allemaal!
Moet ik afval scheiden?
Ja, graag!
Scheid u afval al? Top! Blijf dat vooral doen, want daarmee geeft u waardevolle grondstoffen een tweede leven. Nog niet begonnen? Geen probleem – elke stap die u zet, hoe klein ook, helpt mee aan een duurzamere toekomst.
Grondstoffen zijn niet oneindig beschikbaar, dus het is belangrijk dat we er zuinig mee omgaan – en daar kunnen we vandaag al mee beginnen.
Wist u dat Nederland in 2025 al op 1 april de zogeheten Overshoot Day bereikte? Dat is de dag waarop we als land meer van de aarde gebruiken dan zij in één jaar kan vernieuwen. In 2020 lag deze dag nog in augustus. De trend laat zien dat we steeds sneller door onze jaarlijkse ‘natuurlijke voorraad’ heen zijn. Als iedereen op aarde zou leven zoals wij in Nederland, dan zouden we 3,6 aardes nodig hebben om te kunnen leven van de natuurlijke voorraad.
Dat klinkt misschien ontmoedigend, maar het mooie is: we kunnen er echt iets aan doen! Door bijvoorbeeld afval beter te scheiden, zorgen we ervoor dat waardevolle grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Plastic, papier, glas en gft zijn geen afval, maar materialen met waarde.
En nee
Omdat het voor u de normaalste zaak van de wereld is om uw afval te scheiden. U wil dat met alle liefde doen en niet omdat het moet (want bij het woord ‘moeten’ denken we al snel: ja dàààg ik moet niks!). U vindt het leuk, gewoon omdat ook u ‘lekker duurzaam meedoet’ net als de buren. Misschien zet u zich hiervoor in om ook voor uw (klein)kinderen een mooie toekomst te garanderen. Of omdat u er wat extra’s mee kunt verdienen om nog meer gezellige dingen te doen.
Samen zorgen we ervoor dat we de aarde niet uitputten, maar doorgeven.
Hoe circulair bent u al?
Grote kans dat u (misschien zelfs onbewust) al best lekker circulair bezig bent. In grote lijnen gaat het er hoofdzakelijk om dat u nadenkt bij alles wat u koopt. Is het echt noodzakelijk om te kopen? Bijvoorbeeld:
- Koop tweedehands
- Een ladder, grasmaaier of gereedschap nodig? Misschien mag u dit ook van de buren lenen
- Wilt u een nieuwe kast in de woonkamer? Verf de kast in een mooi hip kleurtje en hij kan nog jaren mee. Zo niet, kunt u de kast te koop aanbieden op Marktplaats of inleveren bij een kringloopwinkel
- Heeft u maar af en toe een auto nodig? Maak dan gebruik van de deelauto’s die in de gemeente Meppel beschikbaar zijn
- Laat kapotte apparaten of kleding repareren
- En voorkom voedselverspilling
Gescheiden afval is grondstof
Ongescheiden afval is restafval en wordt verbrand
U maakt het verschil, aan u de keuze! Kijk hoe u mee kunt doen op de website van Drenthe geeft door (opent in nieuw tabblad).
Lumineuze circulaire ideeën of initiatieven?
We horen ze heel graag! Als we samen de schouders eronder zetten, halen we een circulaire economie in Meppel per 2050 makkelijk. Neem contact met ons op via het contactformulier en we gaan graag met u in gesprek.